Po splatení dlhu nasleduje povinnosť uhradiť penále

18.06.2015 Bratislava

Bratislava 18. júna (TASR) - Sociálna poisťovňa sa v praxi často stretáva s prípadmi nespokojných poistencov, ktorí kritizujú skutočnosť, že po splatení dlhu majú ešte uhradiť poisťovni ďalší nedoplatok. Poisťovňa však musí postupovať v súlade so zákonom a po uhradení dlžného poistného má povinnosť vyrubiť penále.

Ako uviedol pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, penále je možné predpísať až po zaplatení dlhu, kedy je definitívne jasné, koľko dní meškala úhrada poistného. Až vtedy Sociálna poisťovňa môže vypočítať výšku penále a pošle ďalšie rozhodnutie – tentoraz rozhodnutie o úhrade penále.

Penále sa počíta vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného, odo dňa, keď bola dlžná suma poukázaná na účet poisťovne, alebo zaplatená v hotovosti alebo do dňa začatia kontroly. Odďaľovaním zaplatenia dlhu narastá výška penále. Zároveň platí, že penále nemôže byť vyššie ako dlžná suma poistného. Lehota na predpísanie dlžného poistného je pre Sociálnu poisťovňu najneskôr 10 rokov a na predpísanie penále je tiež najneskôr 10 rokov od splatnosti poistného, za ktoré sa vystavilo dané penále. Poisťovňa penále nepredpíše, ak za kontrolované obdobie nie je vyššie ako 3,32 eura.
 

Vyberte región